Primeurs Bordeaux 2023

Het resultaat van een strenge selectie

 

 

Beste klant,

Wij zijn zeer verheugd te kunnen aankondigen dat de primeurcampagne 2023 van start is gegaan. 2023 is een jaar van uitersten, daarom was onze aanwezigheid in Bordeaux eind april van groot belang om de wijnen te proeven en na strenge selectie de beste wijnen voor u te presenteren. We zijn alvast zeer tevreden over de resultaten.

 
Millésime 2023

2023 is op klimatologisch vlak vrij gemiddeld in vergelijking met de afgelopen 30 jaar. Het voorjaar was regenachtig, zoals in 2018, en de combinatie met de warmte verhoogden de kans op meeldauw. In deze periode was het cruciaal om dicht bij het fruit aanwezig te zijn en snel te reageren om zo grote verliezen te counteren. Ook juni kende vrij veel regenval, wat de druivelaar beschermde tegen de periode van droogte die volgt. Juli en augustus volgden opnieuw mooi het gemiddelde en waren ideaal voor de rijping van de druiven. Op vlak van opbrengsten was 2023 zeker een goed jaar.

Kwalitatief is 2023 meer heterogeen. Deze verschillen hebben voor een groot stuk te maken met het moment van de oogst van de Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Zware regenval werd aangekondigd eind september en daardoor kozen heel wat wijnbouwers om geen risico’s te nemen en voor de regen te oogsten. Echter, hierdoor merken we dikwijls hogere zuren en onrijpe druiven. De wijnbouwers die hebben gewacht hebben merkelijk betere resultaten op vlak van kwaliteit. De witte druiven en de merlot konden reeds vroeger geoogst worden waardoor ze een mooie rijpheid kennen. 

De prijzen kennen een zeer gunstige evolutie. De grote chateaux voelen de concurrentie van andere regio’s en beslissen om hun wijnen vroeger en goedkoper op de markt te plaatsen, meestal tussen 10% en 30% lager geprijsd dan voorheen. Via deze actie dwingen ze ook de middelgrote en kleinere domeinen om de prijzen te verlagen. Zo garanderen ze het interessante karakter van de primeurcampagne in Bordeaux.

2023 biedt een ruime keuze wijnen aan interessante prijzen die u niet lang hoeft te bewaren en waar u veel plezier aan zal beleven. Het is een jaar waar de beste wijnbouwers kunnen uitblinken boven de rest.

Voor advies kunt u natuurlijk steeds bij ons terecht. Wacht zeker niet te lang, sommige wijnen zijn zoals steeds beperkt beschikbaar.

 

Bestellingen kunt u doorsturen naar info@wijnenfeys.be of bezoek ons in onze showroom.

Lijst primeurwijnen 2023

Via bovenstaande knop kunt u onze selectie vinden van wijnen die we in primeur aanbieden. Deze lijst wordt regelmatig geactualiseerd, dus hou zeker deze pagina in de gaten voor de laatste updates.